Samen met je team leer je omgaan met agressie in de ouderenzorg.
Omschrijving
Ook in agressieve situaties willen we onze bewoners menswaardige zorg bieden. Alleen is dat vaak een stuk lastiger als we te maken hebben met bewoners die wel eens agressief gedrag laten zien. Tijdens deze basistraining weerbaarheid leer je omgaan met stress en agressie in de zorg, specifiek gemaakt voor in de ouderenzorg. De technieken die je leert houden rekening met fysiek kwetsbare mensen. Er is voldoende tijd voor eigen inbreng om de training aan te laten sluiten op de praktijksituaties die plaatsvinden.
Doel
Na afloop van deze training:
- Heb je inzicht in wat stress is.
- Heb je inzicht in je eigen stressreacties en het herkennen van stress bij een ander.
- Heb je interventies geleerd die altijd en overal toepasbaar zijn om eigen of andermans stressreactie positief te kunnen beïnvloeden.
- Heb je inzicht in agressie i.c.m. met ontwikkelingsniveau en verschillende soorten dementie, niet aangeboren hersenletsel en psychische problematiek.
- Heb je inzichtelijk dat eigen (lichamelijke) reactie agressie beïnvloedt.
- Heb je verbale en fysieke handelingen/technieken aangeleerd om veilig mee te bewegen in verbale en fysieke agressieve situaties met een bewoner. O.a. meebewegen, positie, afweren (bijvoorbeeld bij slaan) en pols/haar/kleding bevrijdingen.
Voor wie
Voor alle medewerkers die te maken hebben met stress en/of agressie in de ouderenzorg. De training past uitstekend bij alle sectoren binnen de ouderenzorg. Denk daarbij aan de psychogeriatrische, gerontopsychiatrische en somatische zorg. De training zal uiteraard op maat gemaakt worden zodat de training toegespitst is op de specialisatie.
Inhoud van de training
Tijdens deze tweedaagse training leer je op een interactieve manier omgaan met agressie bij ouderen. We gaan aan de slag met stress, wat is dat nu en hoe kun je dit positief beïnvloeden, zowel in het werk, maar ook thuis. Maar waarom is het zo belangrijk om dit te herkennen en te beïnvloeden in het contact met onze bewoners? Op een interactieve manier gaan we hier mee aan de slag.
Daarnaast koppelen we het ontwikkelingsniveau en bijkomende ziektebeelden zoals dementie, niet aangeboren hersenletsel en psychiatrische diagnoses aan de agressie die we tegenkomen. Klopt het wel hoe we naar het gedrag en de bewoner kijken? Klopt het dat we ons soms boos voelen en bewoners verantwoordelijk stellen voor wat ze doen en daarom onbedoeld afstand creëren? Via casuïstiek uit de eigen praktijk gaan we hier mee aan de slag.
Ook gaan we met elkaar de mat op om te leren hoe je op een menswaardige en veilige manier kan reageren op verbale en fysieke agressie. Bijvoorbeeld bij een klap of als iemand je vastpakt. De technieken zijn toegespitst op fysiek kwetsbare mensen waarbij menswaardigheid voorop staat. Want agressie mag een menswaardige begeleiding niet in de weg staan.
Werkvormen en opdrachten
De werkvormen tijdens de lesdagen zijn onder meer casusbesprekingen, opdrachten in kleine groepjes en ervaringsoefeningen. We verwachten een actieve deelname van je.
Studiebelasting
Twee lesdagen: 14 uur.
Niveau van de training
De training is op MBO/HBO niveau.
Bewijs van deelname
Na het succesvol afronden van de training ontvangen deelnemers een bewijs van deelname. Hiervoor is het noodzakelijk dat je beide dagen volledig aanwezig bent.
Accreditatie
V&VN: 12 punten.
Registerplein: 12 punten.
Groepsgrootte
Maximaal 15 deelnemers.